Kineski gameri više ne mogu uživati u popularnoj igri Fortnite, potvrđeno je ove sedmice.

Fortnite od ponedjeljka nije dostupan Kinezima nakon što je povučen s ovog tržišta poslije probnog perioda, a razlog su stroga pravila Kine koja se odnosi na gaming i tehnološki sektor.

Ranije ovog mjeseca je developer Epic Games saopćio da će ugasiti svoje Fortnite servere zbog izazova koje predstavljaju striktne restrikcije kineske vlade namijenjene gaming i tehnološkom sektoru. Stoga od ponedjeljka Kinezi nemaju pristup Fortniteu, a to pokazuju i postovi na društvenim mrežama.

Beta testiranje Fornitea u Kini je počelo 2018. godine, ali igra nikada nije dobila zvanično odobrenje vlade, zbog čega je kompanija Epic Games teško monetizovala sadržaj igre.

Kina je krenula u obračun s gaming industrijom prije nekoliko godina te traži blokiranje sadržaja za koji smatra da oslikava pretjerano nasilje. Ova situacija je prisilila kompaniju Tencent da u Kini ponudi verziju megapopularne igre PUBG bez nasilnog sadržaja.

Osim “promocije nasilja”, Kina želi i smanjiti vrijeme koje maloljetnici provode igrajući igre. Nedavno je vrijeme dozvoljenog online gaminga za mlađe od 18 godina smanjeno na jedan sat, odnosno između 20 i 21 sat petkom, vikendima i praznicima.

Državni mediji u Kini su ranije procijenili da oko 82,5 posto maloljetnika u Kini igra igre online redovno, a da 13,2 posto te starosne grupe igra mobilne igre više od dva sata dnevno tokom sedmice.

Izvor: klix.ba