Iako je Apple tek predstavio iPhone 14 seriju, već se priča o iPhoneu 15.

Modeli iPhonea 15 donose nekoliko velikih promijena. Prije svega, svi modeli iz ove serije odbacit će Lightning port u korist USB-C porta, a to uopće nije iznenađenje jer će USB-C postati obavezan u EU svega nekoliko mjeseci nakon što se iPhone 15 serija nađe na tržištu.

Analitičari očekuju da će biti i promjena u samoj ponudi te da će model Pro Max promijeniti ime u Ultra.

Appleov iPhone 15 Ultra će moći snimati 8K video, ali bi istu mogućnost mogao dobiti i iPhone 15 Pro. Kuo tvrdi da će Ultra model ekskluzivno imati periskopska sočiva (6x ili 5x), kao i bolju bateriju koja će trajati tri do četiri sata duže.

Zbog navedenih poboljšanja, očekuje se da će i cijena porasti u odnosu na iPhone 14 Pro Max te da će osnovni model koštati 1.200 dolara, no to još uvijek nije odlučeno.

Što se tiče ostatka serije, sva četiri modela će usvojiti Dynamic Island dizajn, međutim, dva para će i dalje koristiti različite procesore jer će Pro i Ultra modeli preći na novi Apple A17, dok će iPhone 15 i 15 Plus vjerovatno koristiti aktuelni A16.

Špekuliše se i da bi FaceID tehnologija mogla biti smještena ispod ekrana, tako da bi u rupičastom izrezu ostala samo prednja kamera, no razvoj je još uvijek u toku.

Također, prerano je reći da li će osnovni i Plus model imati veću frekvenciju osvježavanja ekrana i Always On modove.

Izvor: klix.ba