Britanska pošta Royal Mail počela je testirati dronove za dostave.

Royal Mail je krenuo stopama Swiss Posta i drugih kompanija koje testiraju dronove za dostavu. Britanska pošta je najavila projekt dostave pošiljki na udaljene otoke, uključujući ličnu zaštitnu opremu, opremu za testiranje na koronavirus i različite pošiljke, pomoću autonomnih dronova.

Projekt se realizuje uz podršku vlade, a dron će letiti prema otocima Scilly na jugozapadu Engleske. Ovaj dron s dva motora može nositi teret do 100 kg različitih veličina i oblika, a potom će pošiljke dalje raznositi manji dron s mogućnošću vertikalnog polijetanja i slijetanja.

Dronovi će letjeti potpuno samostalno na svom putovanju dugom oko 112 kilometara. Testiranje će trajati mjesec dana i provodit će se u saradnji grupe partnera koje prestavljaju Univerzitet u Southamptonu i kompanije Windracers, Skysports i Consortiq koje se bave dronovima.

Royal Mail je obavio prvu dostavu dronom u decembru prošle godine kada je poslao pošiljku u svjetionik na osotku Mull u Škotskoj. Ako novi eksperiment bude uspješan, Royal Mail će proširiti svoje operacije.

Ipak, neuspjeh bi mogao biti skup, a to pokazuje i slučaj iz Rusije gdje je dron tokom prvog leta udario u zgradu 2018. godine. Cijena drona je iznosila 20.000 dolara.

Izvor: klix.ba