Kompanija FedEx namjerava 2023. godine započeti testove autonomnog teretnog drona koji će transportovati pošiljke između depoa teške do 227 kg.

Plan FedExa je da testira različite metode transporta robe između depoa, a s tim počinje naredne godine. Dronovi bi mogli značajno ubrzati proces dostave. Kompanija se udružila s kompanijom Elroy Air koja razvija teretni dron s vertikalnim polijetanjem i slijetanjem, a njegov zadatak je da transportuje pošiljke između centara za sortiranje.

Elroy Air je predstavio dron Chaparral C1 dron u januaru, a kompanija tvrdi da njegov hibridno – električni sistem omogućava domet do 483 kilometra. Ovaj dron može ponijeti teret težak do 227 kilograma tako da će ih FedEx morati imati mnogo ukoliko eventualno želi zamijeniti avione. Dron posjeduje 12 električnih motora i 12 proplera.

Dron Chaparrel C1 ne treba specifičnu infrastrukturu poput aerodroma ili specijalne stanice za punjenje, a FedEx ih uvodi s ciljem da njegove operacije budu karbonski neutralne do 2040. godine.

Pomenute kompanije sarađuju duže od dvije godine i rade na dobijanju certifikata kako bi komercijalno mogle koristiti dron. Ako sve prođe prema planu, testni letovi će započeti 2023. godine u Fort Worthu u Teksasu.

Autonomni teretni letovi bi mogli omogućiti FedExu da transportuje pošiljke iz centara za sortiranje efikasnije u odnosu na cestovni transport. Chaparrel C1 je trenutno u preprodukcijskoj fazi, a njegova brzina zasad nije poznata. Pod uslovom da se ispune obećanja, FedExovi dronovi bi s teretom letjeli iz Fort Wortha do Oklahoma Cityja.

Izvor: klix.ba

Tags: