Satelitski internet Starlink kompanije SpaceX sada je dostupan u 32 zemlje svijeta.

Osnivač i direktor SpaceX-a Elon Musk je putem Twittera saopćio da je Starlink internet sada dostupan i 32 zemlje uključujući dijelove Australije, Brazila, Čilea, SAD-a Kanade i večini Evrope te da se oprema može isporučiti “odmah”.

Susjedna Hrvatska je od ranije među zemljama u kojima je dostupan Starlink internet, dok su BiH i Srbija još na čekanju. Starlink je zaživio prošle godine, od septembra 2021. godine je bio dostupan u 12, a od februara u 25 zemalja.

U Muskovom tvitu je i link na kojem se nalazi mapa pokrivenosti Starlinkom. Svjetlo plavom bojom su označene zemlje u kojima je Starlink dostupan, nešto tamnija plava boja predstavlja zemlje na “listi čekanja” dok tamno plava boja označava zemlje u kojima će Starlink biti dostupan “uskoro”.

Cijena opreme za Starlink je nedavno povećana te sada košta 549 dolara za one koji imaju rezervacije, odnosno 599 dolara za nove narudžbe. Ona uključuje satelitsku antenu, postolje, napajanje i WiFi router. Cijena usluge je povećana sa 99 na 110 dolara mjesečno, a korisnici mogu dobiti i mogućnost prenošenja koja im omogućava da nose opremu na putovanja. Ta mogućnost košta dodatnih 25 dolara mjesečno.

Prioritet za SpaceX su udaljene regije koje nemaju drugi način za povezivanje s internetom. Starlink nudi brzinu downloada i uploada od 104,97/12,04 Mbps u SAD-u od četvrtog kvartala prošle godine.

Kako SpaceX lansira nove Starlink satelite i povećava konstelaciju, brzina interneta se povećava. Latencija je veća u odnosu na fiksne mreže (40 i 14 milisekundi), ali mnogo bolja u odnosu na druge satelitske opcije uključujući HugesNet (729 milisekundi) i Viasat (627 milisekundi).

Starlink nije slobodan od kontroverzi, jer se astronomi žale da hiljade njegovih satelita u konstelaciji ometaju opservacije teleskopima, a kompanija je nedavno izgubila 40 satelita zbog geomagnetne oluje.

Dozvola za operacije Starlinka privremeno je ukinuta u Francuskoj, a konačna odluka se očekuje uskoro.

Izvor: klix.ba