Samsungovim poslovanjem s pametnim telefonima upravlja kompanija (divizija) Mobile eXperience (MX), dok su Exynos čipovi dizajnirani od strane System LSI, potpuno drugog odjeljenja. Sada stižu vijesti da je Samsungova divizija za pametne telefona navodno formirala poputno novi tim za dizajniranje i razvoj sopstvenih čipova, što znači da možda neće koristiti Exynos čipove iz odjeljenja System LSI u budućnosti.

Prema novom izvještaju koji stiže od The Elec-a, Samsung MX formirao je novi tim za razvoj čipova za pametne telefone. Čini se da je ovaj tim napravljen kako bi mogao dizajnirati vlastite procesore, umjesto da se oslanja na System LSI, kao što je to do sada bio slučaj.

Novi tim predvodit će Won-Joon Choi, izvršni potpredsjednik kompanije Samsung Electronics. Ranije ovog mjeseca on je imenovan i za šefa tima za istraživanje i razvoj proizvoda i tima za tehnološku strategiju u kompanija Samsung MX. Prije nego što se pridružio južnokorejskom tehnološkom gigant, Choi je radio u Qualcommu, a poznat je kao stručnjak za bežične čipove.

Čini se da je ovakva odluka došla nakon godina nezadovoljstva Samsunga Exynos čipovima. Obično Samsung svoje flaghship serije predstavi u dvije verzije – jednu sa Exynos čipom, a drugu sa Qualcomm čipom. U prošlosti su verzije telefona sa Qualcomm čipom imale bolje performanse, bolje upravljanje toplotom, veću energetsku efikasnost i duži vijek trajanja baterije u poređenju s verzijama telefona koje su koristile Exynos čipom.

Podsjećamo da će Samsung nadolazeću Galaxy S23 seriju najvjerovatnije predstaviti isključivo sa Qualcommovim Snapdragon 8 Gen 2 čipom, koji bi kod Galaxy S23 modela trebao stići u posebnoj verziji.