Profesorica psihologije Catherine So je izumila robota koji pomaže djeci s autizmom da razviju socijalne vještine.

Robot je razvijen u okviru programa koji su podržale nevladine organizacije i škole u Hong Kongu. Upotrebljiv je za djecu s autizmom od tri do 18 godina, a pomaže im da se nose sa svakodnevnim izazovima i problemima, među kojima su konflikt i maltretiranje.

So, koja je profesorica na Kineskom univerzitetu Hong Kong, je za agenciju Reuters izjavila da se spomenuti program primjenjuje od 2015. godine kod više od 1.200 djece.

“Osobe s autizmom su manje motivirane za interakciju s drugim ljudima i hipersenzitivne su na okruženje u kojem žive. Zbog toga koristimo robote koji ih podučavaju socijalnim vještinama, a sve u cilju da smanjimo njihovu anksioznost”, obrazložila je.

Roboti se igraju s djecom i tako ih podstiču na verbalnu interakciju. Tokom edukacije se koriste dva robota koja djeci pomažu da shvate razliku između primjerenog i neprimjerenog ponašanja.

Pomoć robota koristi i jedna petogodišnjakinja čija majka Muse Wong tvrdi da je nakon sedam mjeseci njena kćerka unaprijedila socijalne vještine.

Nakon edukacije uz pomoć robota djecu ohrabruju da koriste vještine, a sve uz pomoć mentora, prenosi Reuters.

Izvor:klix.ba