Popularna igra PES (Pro Evolution Soccer) ne dobija samo novi engine, nego i novo ime te modove, a također postaje besplatna za gamere.

Japanska kompanija Konami zvanično je promijenila ime svoje igre iz Pro Evolution Soccer u eFootball te će postati isključivo digitalna, besplatna igra koja stiže na konzole PlayStation 4, PlayStation 5, Xbos Series X i S, Xbox One, ali i na PC.

Igra će biti dostupna ove jeseni, a mogu s eočekivati i verzije za iOS i Android. Da li će u njoj moći uživati i korisnici Nintendove ručne konzole Switch, zasad nije poznato.

Osim toga, do zime će sve verzije igre podržavati cross-play, ali će igrači mobilnih verzija morati koristiti kontrolere kako bi igrali protiv igrača koji koriste konzole i PC.

Radi se o zaista ogromnom i značajnom potezu Konamija koji uključuje i prelazan sa FOX Enginea na novi engine kreiran sa Unrealom 4. Čini se da će sve verzije igre biti funkcionalno iste, a to bi moglo značiti da će i veoma uspješni PES Mobile biti ukinut ili zamijenjen.

Producent PES-a Seitaro Kimura je rekao da će eFootball dobijati redovne nadogradnje te da više neće biti godišnjih verzija koje se plaćaju. Igra će dobijati besplatne godišnje nadogradnje za nove sezone.

Izvor: klix.ba