Google nastavlja s radom na Androidu 13. Prethodno je objavio Developer Preview verziju, a sada donosi prvi Android 13 beta.

Ono što je za sada poznato je da je velika većina dosad uočenih promjena usmjerena na poboljšanje postojećih funkcionalnosti i poboljšanje privatnosti.

Na primjer, Android 13 koristi precizna dopuštenja za sve aplikacije koje zahtijevaju pristup medijskim datotekama na vašem uređaju.

Umjesto da aplikacija traži pristup svim fotografijama, videozapisima ili audio datotekama, sada će morati zatražiti pristup svakoj vrsti datoteke posebno. Vrlo zgodna značajka uključena u Androidu 13 je mogućnost uređivanja clipboarda, što će olakšati pregled svega što ste u međuvremenu kopirali.

Kozmetičke promjene uključuju novu traku za reprodukciju, nove Material teme te prijedloge u mapi aplikacija.

Ostali detalji iz beta verzije Androida 13 bit će predstavljene na spoemutom I/O eventu, dok će konačna verzija novog operativnog sustava biti dostupna na jesen.

Ukoliko želite, beta verziju Androida 13 možete preuzeti već danas i isprobati ukoliko posjedujete Pixel uređaj. Treba napomenuti kako beta uvijek obiluje bugovima, stoga ne očekujte da radi glatko.