Apple planira skenirati fotografije pohranjene na iPhoneima i iCloudu u svrhu borbe protiv zlostavljanja djece, piše Financial Times.

Novi sistem bi mogao pomoći vlastima prilikom istraga, ali bi mogao i otvoriti vrata pravnim i vladnim zahtjevima za podacima korisnika.

Sistem nazvan neuralMatch će “proaktivno upozoravati tim za analize ukoliko otkrije potencijalne ilegalne fotografije, a potom bi se kontaktirala policiija”. Sistem je “treniran” pomoću 200.000 fotografija preuzetih od Nacionalnog centra za nestalu i zlostavljanju djecu, a bit će prvobitno dostupan u SAD-u. Fotografije će biti upoređene s bazom poznatih fotografija seksualnog zlostavljanja djece.

“Svaka fotografija uploadovana na iCloud u SAD-u će dobiti ‘sigurnosni vaučer’ koji će je označiti kao sumnjivu ili ne. Kada određeni broj fotografija bude označen sumnjivim, Apple će moći dekriptovati sve fotografije. Ukoliko budu ilegalne, uslijedit će njihovo prosljeđivanje relevantnim vlastima”, navodi Financial Times.

Profesor i kriptograf Matthew Green sa Univerziteta John Hopkins je izrazio zabrinutost zbog sistema.

“Ova vrsta alata može biti dobra za pronalaženje dječije fotografije u mobitelima, međutim, pomislite šta bi mogao učiniti u rukama vlade. Čak iako vjerujete da Apple neće dopustiti zloupotrebu alata, još uvijek ima razloga za zabrinutost. Ovakvi sistemi se oslanjaju na bazu podataka koju kao potrošač ne možete pregledati”, napisao je Green na Twitteru.

Apple već provjerava iCloud zbog zlostavljanja djeve, ali novi sistem bi išao korak dalje te omogućio centralni pristup lokalnoj pohrani. Kompanija bi u narednim danima trebala otkriti više detalja o sistemu. Poznato je da Apple posebnu pažnju poklanja sigurnosti, a kompanija je pružila otpor čak i FBI-ju kada je agencija zatražila pristup mobitelu jednog od terorista koji je učestvovao u napadu u San Bernardinu 2015. godine.

Izvor: klix.ba