Apple je  predstavio novi, redizajnirani MacBook Pro, koji sada dolazi i u verziji ekrana od 14 inča, posjeduje Apple-ove nove čipove M1 Pro i Max, “notch” – izrez na displayu po uzoru na iPhone, te veći broj portova pored standardnih Thunderbolt. Vratili su HDMI port, SD čitač kartica i MagSafe 3 konektor za punjenje (i dalje je moguće puniti i pomoću Thunderbolt portova). Početna cijena je 1,999 dolara i može se naručiti već “danas”.

Novi display Apple brendira kao “Liquid Retina Pro XDR”. Ima tanji okvir od prethodne generacije, ali uključuje i izrez koji sadrži web kameru od 1080p, ali ne i Appleov FaceID sistem. Što se tiče rezolucije, 14-inčni model radi na 3024×1964 pixela, a može raditi na stalnoj svjetlini od 1000 nita i maksimalnoj svjetlini od 1600 nita. Refresh rate je 120 Hz, koji se po potrebi snižava, zbog uštede baterije.

14-inčni MacBook Pro možete konfigurisati s novim Apple-ovim čipovima M1 Pro ili M1 Max. Stadardno dolazi sa 16 GB RAM-a, a možete ga nadograditi na 32 GB u M1 Pro verziji ili 64 GB za M1 Max.

Uz sve nove (dobro poznate) portove, 14-inčni MacBook Pro posjeduje i treći Thunderbolt port u odnosu na verziju sa 13-inčni ekranom. Thunderbolt priključci sada su Thunderbolt 4, nadogradnja u odnosu na portove Thunderbolt 3 na prethodnim modelima.

Ovi je prvi veliki redizajn u Apple-ovoj liniji profesionalnih laptopa od 2016. godine, godine koja je donijela problematične “leptir” tastature, Touch Bar i Thunderbolt 3 kao standardni i jedini tip priključka (s izuzetkom priključka za slušalice, naravno ). Također veliki update predstavlja novi ekran veličine 14 inča, koji Apple nije stavio na laptop od iBook G4 2005. godine. Važno je još spomenuti da novi modeli dolaze bez TouchBar-a, koji nije opravdao oćekivanja korisnika.

Izvor: itbase.ba