Kompanija Apple je prilično tiho predstavila redizajnirani iMac.

Novi iMac dolazi sa M1 procesorom, tanjim ekranom te kućištem različitih boja. Iz Applea tvrde da je iMac dizajniran u potpunosti kako bi bio idealan za M1 procesor.

Apple je za novi iMac odabrao 24-inčni 4,5K ekran s užim ivicama na gornjoj i bočnim stranama, ali i dalje ima veliku “bradu” u donjem dijelu. Ipak, stražnja strana ekrana više nije zaobljena, nego je ravna. Iz Applea poručuju da je volumen smanjen za više od 50 posto, a ekran sadrži Appleovu True Tone tehnologiju koja automatski prilagođava temperaturu boje.

Kamera je poboljšana te sada ima veći senzor i rezoluciju 1080p, a ugrađen je i bolji mikrofon. To će rezultirati boljim iskustvom videopoziva.

Debljina novog iMaca iznosi 11,4 mm, a iz Applea garantuju da će biti tiši te da će se manje zagrijavati zahvaljujući M1 procesoru. Novi model ima dva mala ventilatora koji su zamijenili “glomazniji termalni sistem” iz prethodne generacije iMaca.

Tu jei novi magnetni kabl za napajanje koji je spojen nazad. Ethernet se može povezati pomoću istog kabla. Osnovni model iMaca ima dva USB-C/Thunderbolt porta nazad, dok će napredniji model imati još dva USB-C porta. Apple je također zadržao i utor za slušalice.

Osim novog iMaca, Apple je predstavio novu tastaturu, miš te trackpad u bojama. Tastatura ima Touch ID dugme za logiranje.

Osnovni model iMaca košta 1.299 dolara, a neke boje su rezervisane za skuplji model koji košta 1.499 dolara. U prodaji će se naći u drugoj polovini maja, a narudžbe se primaju od 30. aprila. Ukupno je na raspolaganju sedam boja.

Recimo i da osnovni model dolazi sa 8 GB RAM-a i 256 GB SSD-a, ali se može nadograditi na 16 GB RAM-a i 2 TB memorije.

Izvor: klix.ba

Tags: