Apple je večeras predstavio svoje najnovije proizvode, a među njima je i Apple Watch 8, Watch SE i Apple Watch Ultra koji predstavlja najizdržljiviji pametni sat do sada napravljen.

Na početku Far Out događaja odmah se počelo pričati o “one tap” sinhronizaciji Apple proizvoda, sata i mobilnog uređaja te slušalica, a zatim je CEO Apple-a Tim Cook najavio najbolju seriju Apple Watch do sada.

Apple Watch 8 je najnoviji proizvod ove kompanije i dolazi sa edge to edge displejom, Always-on display opcijom kao i iPhone, poboljšanim senzorima za praćenje parametara zdravlja kao i mnogo boljim osvjetljenjem ekrana tokom dnevnog korištenja.

Najveći akcenat je stavljen na praćenje parametara ljudskog tijela vezanih za srce, aktivnosti, ali i poboljšana Cycle Tracking opcija koja prati parametre ženskog organizma, temperaturu i informiše korisnice o terminima ovulacije. Svi podaci se pohranjuju na Cloud kojem se može pristupiti samo lično (FACE ID, password ili otisak prsta).

Još jedan novitet, koji dolazi i sa novim iPhone pametnim telefonima je Apple Crash Detection. U pogledu sigurnosti koju korisniku Apple Watcha može dati ovaj sat radio je veliki broj inženjera, a kao rezultat toga su: Fall Detection, Crash Detection i Hitni poziv.

Fall detection registruje padove uzrokovane npr. određenim sportskim aktivnostima ili padove u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja te korisnicima nudi opciju da odmah pokrene Hitni poziv, ali i informiše određene osobe o hitnoj situaciji.

S druge strane, zahvaljujući poboljšanim senzorima, žiroskopu i akcelometru, novi Apple Watch će biti vaš spasilac u slučaju saobraćajne nesreće. Testiran je u četiri scenarija saobraćajnih nesreća i to kada je vozilo udareno sprijeda, sa zadnjeg dijela i sa strane te u slučaju prevrtanja. U tom slučaju, pokreće se Hitni poziv te se informišu korisnici iz imenika (određeni) o hitnom slučaju koji će u velikom broju, nadaju se, situacija spasiti ljudske živote.

Apple Watch 8 dolazi s baterijom koja će osigurati nesmetani rad do 18 sati, a u Low Power modu i do 36 sati. Dolazi u četiri boje, a cijena mu je 399 dolara sa GPS-om te 499 dolara sa mrežnom podrškom.

Apple Watch SE dolazi kao jeftinija verzija sa nešto manjim mogućnostima s cijenom od 249 dolara GPS i 299 dolara sa mrežnom podrškom.

Nešto što je iznenadilo veliki broj ljubitelja Apple satova večeras je predstavljeno na Far Out događaju, a to je Apple Watch Ultra verzija pametnog sata koji je napravljen za ekstremne situacije i korisnike koji žive “na ivici”.

Radi se o potpuno novom dizajnu sata koji je spreman za sve esktremne situacije, udare, korištenje pod vodom i na visokim te niskim temperaturama. Napravljen je od titanijuma sa displejom od safira, sa jedinstvenim Action dugmićem te drugim zvučnikom za jasne pozive.

Svaki od Apple Watch Ultra uređaja ima podršku za mobilnnu mrežu, bateriju s trajanjem do 36 sati s jednim punjenjem, a s optimizovanim korištenjem baterije (dolazi na jesen) trajanje baterije će biti i do 60 sati.

Uređaj dolazi s tzv. Wayfinder interfejsom, satom, sa svojim opcijama na ekranu te posjeduje mogućnost snimanja rute kretanja. Kada govorimo o izdržljivosti, nesmetan rad se očekuje od – 20 stepeni Celzija do + 54,5 stepeni Celzija, a u slučaju da se izgubite, posjeduje i sirenu koja proizvodi jedinstven zvuk jačine 86 decibela s dometom od 180 metara.

Napravljen je za korištenje i pod vodom, gdje aktivno prati parametre ljudskog tijela, do dubine od 40 metara. Dolazi s jedinstvenim dizajnom i narukvicama za ljubitelje traila, trčanja, planinarenja, ronjenja.

Izvor: klix.ba