Poslovni portal Bloomberg cijeni da je pred Appleom zadatak da sljedeću generaciju svog pamentog sata – iWatcha učini potpuno autonomnim uređajem te su obrazložili kako bi se to moglo postići i šta to znači.

Apple je nedavno predstavio novu generaciju pametnog sata, a to se desilo na 10. godišnjicu smrti osnivača ove kompanije Stevea Jobsa. Njegova posljednja ideja o tehnologiji iCloud bila je povezana s pametnim satom.

Među njegovim posljednjim velikim idejama bila je i ona o “post-PC” eri ili vremenu kada će desktop računari i laptopi biti skoro u potpunosti prevladani. Prije 2011. godine Appleov ekosistem podrazumijevao je da su njegovi uređaji – iPhone, iPad, iPod, Apple TV i drugi dobijali sadržaji iz Maca – desktop računara ili laptopa. Morala je postojati sinhronizacija između npr. iPhonea i Maca.

To se promijenilo 2011. s iCloudom i operativnim sistemom iOS 5, jer su oni postali osnova Appleovih uređaja. Time su iPhone i iPad mogli skoro u potpunosti autonomno funkcionisati, bez računara – sadržaj su počeli preuzimati iz cloud tehnologije, a ne više iz Maca. Jednostavnije rečeno, omogućeno je korištenje npr. iPhonea, a da nije potrebno imati i koristiti Appleov računar.

Sedam godina od prve generacije iWatcha, ovaj uređaj funkcionira na isti način. Potrebno je imati iPhone kako bi se ovaj pametni sat aktivirao i kako bi se podesile njegove opcije. To znači da se iWatch ne podudara s Jobsovom vizijom da svaki Appleov uređaj bude autonoman. U ovoj kompaniji napravili su nekoliko koraka da to ostvare, ali to se još nije u potpunosti ostvarilo.

To ima za posljedicu da se time ograničava broj potencijalnih kupaca ovog pametnog sata. Primjera radi, sigurno je da postoje oni koji ga žele kupiti, ali ne žele istovremeno imati iPhone.

Prema pisanju Bloomberga, dobra vijest jeste što se posljednjom, sedmom generacijom iWatcha približava ostvarenju te vizije. To je ostvareno ugrađivanjem tastature osjetljive na dodir i ugrađivanjem novih opcija kontrole. Bloomberg je naveo da je trebalo biti omogućeno i to da se preko ovog uređaja može prijaviti na korisničke račune na iCloudu i iTunesu.

Shodno prethodno navedenom, Bloomberg sugeriše sljedeće za narednu generaciju iWatcha:

  • Učiniti iWatch potpuno autonomnim uređajem;
  • Znatno produžiti vrijeme trajanja baterije. Trenutno je iskoristiva za sat i po razgovora, a kada se podesi na “Family” režim rada, onda iskoristivost traje 14 sati;
  • Poboljšati browser za korištenje interneta;
  • Omogućiti izvršavanje više aktivnosti tokom telefonskog poziva.
  • Ova i druga poboljšanja bi mogla doprinijeti tome da se ostvari Jobsov plan, a to je i da iWatch bude potpuno autonoman uređaj.

Izvor: klix.ba