Prijedlog Evropske unije da se proizvede jedan zajednički punjač za sve mobilne telefone, tablete i slušalice naći će se na skupštinskom glasanju idućeg mjeseca.

Evropska komisija je prije više od 10 godina predložila jedan priključak za punjenje mobilnih telefona, nadajući se da će proizvođači telefona uspjeti pronaći zajedničko rješenje.

Komitet za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta složio se danas sa prijedlogom Komisije.

Appleovi iPhone uređaji se pune putem Lightning kabla, dok se uređaji zasnovani na Androidu napajaju preko USB-C konektora. Većina telefona koji se prodaju u EU su Android uređaji.

“Sa pola milijarde punjača za prijenosne uređaje koji se isporučuju u Evropu svake godine, stvarajući 11.000 do 13.000 tona e-otpada, jedan punjač za mobilne telefone i druge male i srednje elektronske uređaje koristio bi svima”, rekao je Alex Agius Saliba danas u parlamentu.

Komitet želi da USB Type-C port bude standard za mobilne telefone, tablete, slušalice, e-čitače, laptopove male snage, tastature, kompjuterske miševe, slušalice, pametne satove i elektronske igračke.

Apple je rekao da bi prijedlog naštetio inovacijama i stvorio brdo otpada ako bi potrošači bili primorani da pređu na nove punjače.

Izvor: klix.ba