Evropski parlament je danas usvojio nova pravila koja se odnose na uvođenje standardnog punjača za male elektronske uređaje poput smartphonea i tablet kompjutera.

Novi zakon će stupiti na snagu na jesen 2024. godine, tako da će USB type-C biti standardni port za punjenje smartphonea, tablet kompjutera, e-readera, tastatura, kompjuterskog miša, GPS uređaja, digitalnih kamera, slušalica, headset uređaja, slušalica, ručnih igraćih konzola i prijenosnih zvučnika. Od 2026. godine USB-C će postati norma i u slučaju punjača za laptope.

Zakon je usvojen s velikom većinom, 602 glasa “za”, 13 “protiv” i 8 suzdržanih.

“Ovo jednostavno rješenje će svake godine uštedjeti hiljade tona elektronskog otpada, olakšati nastavak upotrebe stare elektronike, unaprijediti iskustvo potrošača te smanjiti nepotrebne troškove”, rekao je malteški europarlamentarac Alex Agius Saliba. On se nada da će EU biti primjer ostatku svijeta.

Jedinstveni punjač nije dobar samo za okolinu, nego i za novčanike potrošača, tvrdi izvršna potpredsjednica Evropske komisije Margarethe Vestager.

“Na ovaj način ćemo uštedjeti najmanje 250 miliona eura godišnje”, dodala je ona.

Punjači stvaraju između 11.000 i 13.000 tona elektronskog otpada svake godine, pokazuju podaci Evropske komisije, a nova pravila će tu količinu drastično smanjiti. Međutim, taj pad je i dalje kap u okeanu elektronskog otpada jer je u EU prikupljeno ukupno 4,5 miliona tona 2019. godine.

Proizvođači smartphonea su se godinama opirali prijedlogu standardizacije tehnologije punjenja. Prije deset godina je industrija postigla dogovor s Komisijom te se obavezala da će smanjivati broj različitih tehnologija punjenja. To je dovelo do određenog napretka, no i dalje je bilo nedovoljno u očima Parlamenta koji je 2020. godine udvostručio svoje pozive Komisiji da predloži zakon za regulisanje ovog pitanja.

“Ovo nije kraj priče. Moramo pratiti evoluciju tehologija punjenja. Vidjet ćemo da li će biti potrebe za poboljšanjem iskustva potrošača, smanjenje troškova i poboljšanjem ekoloških performansi, a to će nam omogućiti da razmotrimo proširenje obima”, rekla je Vestager.

Nakon što direktiva stupi na snagu, Komisija će imati dvije godine da donese nova pravila za regulisanje i standardizaciju tehnologija bežičnog punjenja.

Tri EU institucije su se dogovorile o detaljima direktive o zajedničkim punjačima još u junu.

Vlade EU sada trebaju dati svoje konačno odobrenje, a to se očekuje tokom sastanka Vijeća za životnu sredinu koji je zakazan za 24. oktobar. Nakon toga će zakon stupiti na snagu, a zemlje EU imaju rok od šest mjeseci da ga prenesu u svoje nacionalne zakone.