Kompanija Garmin je predstavila novog člana Varia linije radara i stražnjih svjetala za bicikle, a to je uređaj s kamerom.

Riječ je o uređaju Varia RCT715 koji u sebi sadrži kameru, a koja snima video rezolucije 1.080p pri 30 fps. Ovaj uređaj posjeduje Automatic Incident Capture mod koji snima trenutke prije, tokom i poslije nezgode.

Otporan je na vodu do dubine od jednog metra u trajanju od 30 minuta, no s obziroma na činjenicu da posjeduje IPX7 certifikat, nema zaštitu od prašine i pijeska.
Kada se uključi, Varia kamera snima kontinuirano i pohranjuje snimke na odgovarajuću Varia aplikaciju. Nakon toga se snimak može prebaciti na kućni kompjuter ili smartphone.

Aplikacija će upozoriti korisnika ukoliko kamera otkrije vozilo koje se kreće preblizu sa stražnje strane. Također, kamera je kompatibilna s Garminovim pametnim satovima i biciklističkim kompjuterima kako bi korisnik mogao pratiti svoje treninge i primati notifikacije.

Iako je kamera u fokusu, druge karakteristike uređaja Varia RCT715 su također važne. Optimalan rad kamere se oslanja na radar koji pokriva ugao od 220 stepeni te može otkriti vozila udaljena do 140 metara. Uparena je s veoma jakim svjetlom koje se može vidjeti s udaljenosti do 1,6 kilometara te nudi nekoliko svjetlosnih modova.

Solid mod se bira za kontinuirano svjetlo, Pelotron mod je dio sistema za automatsko svjetlo za vožnju u grupi te je nešto slabije i ugodnije za oči osoba koje su iza bicikla, Night flash mod za treperenje svjetla pogodno za noćne vožnje kao i Day Flash svjetlo za dnevnu vožnju. U najsvljetlijem modu jačina svjetlosti iznosi 65 lumena.

S obzirom na brojne funkcije, baterija ne traje posebno dugo, a ovisi o odabiru svjetlosnog moda i korištenju snimanja pri rezoluciji od 1.080p. Najkraći period trajanja iznosi četiri sata s uključenim Solid ili Night modom, a najduži traje 6 sati s aktivnim dnevnim svjetlom.

Varia RCT715 košta 399,99 dolara, a model uređaja bez kamere može se dobiti za 199.99 dolara.

Izvor: klix.ba