Googleova aplikacija Hangouts bit će ugašena na jesen, saopćeno je iz kompanije.

Google je saopćio da će početi prebacivati korisnike Hangoutsa na Chat prije nego vremešna aplikacija postaje nedostupna nakon novembra ove godine. Oni koji koriste Hangouts će vidjeti notifikaciju i preporuku da pređu na odvojenu aplikaciju Chat ili Chat experience u okviru Gmaila.

“Hangouts je zamijenjen Google Chatom”, navodi se u notifikaciji.

Preko Gmaila Goole neće početi pozivati korisnike Hangoutsa na prelazak do jula. Hangouts web klijent će ostati dostupan do novembra, a iz Googlea je saopćeno da će korisnici imati bar mjesec dana upozorenja prije nego web stranica platforme počne automatski preusmjeravati korisnike na Chat.

Također, Google je obećao korisnicima Hangoutsa da će razgovori biti automatski preneseni u noviju aplikaciju, a može se koristiti i Takeout usluga za preuzimanje kopije podataka.

Google već neko vrijeme postepeno ukida brend Hangouts u korist svojih novijih servisa za razmjenu poruka tako da nije iznenađenje što je kompanija konačno odlučila okončati platformu. Također, Hangouts nikada nije uživao ogromnu popularnost kao neke druge aplikacije za dopisivanje, ali je ipak imao svoje vjerne fanove.