Kompanija Google je lansirala aplikaciju Switch to Android za uređaje s operativnim sistemom iOS.

Aplikacija Switch to Android dostupna je korisnicima uređaja s iOS-om putem AppStorea, a dizajnirana je tako da pomogne korisnicima iPhonea i iPada da importuju kontakte, fotografije, klipove i kalendare na uređaj s operativnim sistemom Android.

Aplikacija također pokazuje korisnicima kako da isključe iMessage aplikaciju u korist razmjene poruka na Androidu, kao i da obave transfer fotografija i videa povezivanjem na iCloud.

Google je lansirao novu aplikaciju prilično tiho, a na Switch to Android stranici još uvijek nema zvanične obavijesti iako se aplikacija može preuzeti na App Storeu putem direktnog linka s tim da se u rezultatima pretrage ne pojavljuje.

Aplikacija predstavlja veliko poboljšanje u odnosu na aktuelni sistem, koji zahtijeva od korisnika da obavi backup fotogorafija, klipova, kalendara i kontakata korištenjem Google Drive iOS aplikacije.

To je prvi put uočeno tokom prošlog ljeta u kodu “sakrivenom” u Googleovom Data Transfer Tool alatu, a viđeno je i u novijem izdanju s mogućnošću importovanja iCloud klipova i fotografija u Google Photos.

Appleova aplikacija se pojavila još u septembru 2015. godine, tako da je Googleu definitivno trebalo mnogo vremena da odgovori.

Move to iOS aplikacija radi na isti način te pomaže korisnicima da importuju fotografije, klipove, poruke i kontakte s Androida lakše nego ikad prije.

Samsung ima vlastiti sistem pod nazivom Smart Switch, koji pomaže korisniku da se prebaci s iPhonea ili drugog uređaja s Androidom na Galaxy smartphone. Međutim, dostupna je samo putem Google Playa i putem Galaxy storea te ne radi na iOS-u.

Izvor: klix.ba