Najnoviji potez kompanije Google tiče se unapređenja Workspacea, a cilja preduzeća koja imaju postojeće sisteme e-pošte, ali nemaju pristup modernim aplikacijama za produktivnost.
Velika prodajna karakteristika Google Workspace Essentials Starter edicije je to što je besplatna, bez “ograničenog probnog perioda”.

Workspace Essentials Starter edicija primarno implementira Google Drive, Docs, Sheets i Slides, kao i Chat (uz Spaces) i Meet za komunikaciju. Kao kod besplatnog ličnog naloga, prostor za skladištenje je ograničen na 15GB. Najveća stvar koja ovde nedostaje je naravno Gmail.

Nema potrebe za novom adresom e-pošte, konverzijama datoteka, novim dodacima ili desktop softverom. Svi alati u Essentials Starteru će raditi brzo i lahko u korisnikovom postojećem okruženju.

Besplatni Essentials Starter nalog zahtjeva registraciju sa poslovnom mail adresom, dok Google promoviše da “nema ograničenog probnog perioda”. U toj situaciji, podsticaj za nadogradnju je kada organizacija preraste Starter izdanje i treba joj više funkcionalnosti.

Sve u svemu, Essentials Starter je dobar način za Google da privuče više Workspace korisnika, tako što će im dozvoliti da rade konkretan posao prije nego što pređu na nešto kompleksnije.