Dolazak Androida 14 je sve bliže, no prije nego zvanično lansira sljedeću verziju svog mobilnog operativnog sistema zajedno sa svojim novim Pixel mobitelima, kompanija Google je pokazala osvježeni logotip Androida.

Jedan od direktora Androida, Jason Fournier, u blogu je naveo da je kompanija željela da 3D “bugdroid” izgleda dinamično kao što je i sam Android. Jedan od ciljeva promene je da maskota izgleda dosljedno u digitalnom i stvarnom okruženju. Osvježeni izgled maskote i logotip počet će se pojavljivati na Android uređajima i drugim mjestima nešto kasnije ove godine.

Osim toga, Google je otkrio još neke novitete među kojima je novi widget pod nazivom Assistant At a Glance. Njegov zadatak je da ponudi korisne informacije poput upozorenja na vremenske prilike, podsjećanja na događaje te novosti o putovanjima. Widget koristi AI tehnologiju za prikazivanje ovih detalja.

Tu je i vrlo korisna funkcija pristupačnosti koja će se uskoro pojaviti na Androidu, a to je Image Q&A u Google Lookoutu. Korisnik će moći koristiti glasovne komande ili tipkati pitanja kako bi saznao više detalja o AI generisanim audio opisima vizuelnog sadržaja. Google je dizajnirao funkciju imajući na umu slijepe i slabovidne osobe.

Također, uskoro će se u Google Wallet moći dodavati propusnice s bar kodovima i QR kodovima, koje sadrže npr. kartice za bibilioteku i teretanu. Postojat će i opcija za dodavanje Fitbit/Google Fit aktivnosti i podataka o spavanju u lične rutine, a sve kako bi korisnik mogao pratiti svoje wellness ciljeve.

Google je redizajnirao aplikaciju Personal Safety kako bi korisnici mogli lakše dijeliti svoju lokaciju u realnom vremenu, snimati okolinu i pozvati hitnu pomoć.

Android Auto je također dobio nadogradnju, tako da uskoro stiže podrška za Webex i Zoom. Korisnici će se moći uključiti u konferencijske pozive putem glasovne veze te vidjeti raspored sastanaka na ekranu automobila. I ranije smo vidjeli da proizvođači automobila uvode meeting aplikacije u svoje infotainment sisteme, no podrška sistema Android Auto bi mogla značiti da više nema “bijega” od konferencijskog poziva.

Google će ove funkcije uvoditi postepeno, prvobitno će početi stizati na Pixel 5, Pixel 5a i Pixel 4a, a nakon toga na Pixel 6 i Pixel 7 seriju. U neradnim sedmicama stižu i na Pixel Fold. Također, bit će dostupne i na nadolazećim Pixel uređajima koji će biti predstavljeni uskoro.

Izvor: klix.ba