Google je uklonio više od deset aplikacija iz svoje Play trgovine nakon što je saznao da sadrže zlonamjerni kod koji prikuplja lokacije ljudi, brojeve telefona i adrese e-pošte.

Lista uključuje skener QR koda, aplikaciju za vremensku prognozu i muslimanske molitvene aplikacije. Neke od aplikacija preuzete su više od 10 miliona puta.

“Sve aplikacije na Google Playu moraju biti u skladu s našim pravilima, bez obzira na programera”, rekao je glasnogovornik Googlea za BBC.

“Kada utvrdimo da aplikacija krši ova pravila, poduzimamo odgovarajuće mjere”, dodao je.

Google je prethodno upozorio programere aplikacija da moraju jasno predočiti korisnicima koje informacije dijele.

Prema istraživačima koji su otkrili problem, aplikacije su sadržavale komplet za razvoj softvera (SDK) koji je slao privatne informacije trećoj strani.

Među njima bio je QR i skener barkodova koji je preuzet više od pet miliona puta što je vrsta aplikacije koju biste preuzeli da biste koristili jednom ili dvaput, a zatim zaboravili.

Aplikacija je tajno slala osjetljive podatke korisnika, uključujući jedinstveni IMEI identifikacijski broj njihovog telefona, kompaniji sa sjedištem u Panami pod nazivom Measurement Systems, a praćena je do kompanije u Virginiji, SAD.

Aplikacije koje su zabranjene zbog nedozvoljenog prikupljanja korisničkih podataka mogu se prijaviti za vraćanje u Google Play trgovinu ako se ukloni sporni kod, dodao je glasnogovornik Googlea. Većina štetnih aplikacija sada je ponovo dostupna za preuzimanje, ako više ne uključuju SDK.

Izvor: klix.ba