Kompanija Google će narednog mjeseca započeti testiranje nove generacije svojih AR naočala.

Tokom I/O konferencije održane u maju, Google je najavio dolazak AR naočala te je pokazao njihov rani prototip, a sada je kompanija spremna za početak testiranja u realnom svijetu. To znači da će se u javnosti pojavljivati osobe koje će nositi i koristiti AR naočale u svrhu testiranja.

“Testovi u stvarnom svijetu će nam pomoći da bolje razumijemo kako ovakvi uređaji mogu pomoći ljudima u svakodnevnom životu. Dok razvijamo iskustva poput AR navigacije, one će nam pomoći da u obzir uzmemo faktore poput vremenskih uvjeta i prometnih raskrsnica, a te uvjete je teško, ponekad i nemoguće u potpunosti rekreirati u zatvorenom prostoru”, itjavio je Juston Payne, produkt menadžer u Googleovom AR i VR odjelu.

Testiranje će biti ograničeno na određen broj ljudi, na Googleove uposlenike i testere od povjerenja. Prototipi će biti opremljeni kamerama, mikrofonima i in-lens ekranima, a Google će procjenjivati audio i vizuelnu osjetljivost za funkcije poput prevođenja, transkripcije i navigacije.

Međutim, funkcije će biti ograničene, naočale neće snimati fotografije i klipove, ali će Google koristiti podatke slike za prijevod teksta i prikazivanje smjernica. Podaci će biti izbrisani nakon “završetka iskustva” osim ako se koriste za analize i rješavanje bugova. U tom slučaju će Google ukloniti osjetljive podatke poput lica ljudi i registarskih oznaka na vozilima. Nakon 30 dana će biti izbrisani svi podaci korišteni u svrhe istraživanja.

Google Glass naočale nisu bile baš uspješne kako se očekivalo, a kompanija to želi promijeniti novom generacijom AR naočala. Kada će se one pojaviti na tržištu, zasad nije poznato.