Bloombergovi izvori tvrde da će kompanija Apple 2023. godine predstaviti 15-inčni MacBook Air.

MacBook Air veličine 15 inča bi trebao biti predstavljen narednog proljeća, a Apple bi se mogao vratiti i malim laptopima jer navodno radi na 12-inčnom modelu koji bi trebao debitovati krajem 2023. ili početkom 2024. godine. Oni kojima nedostaje MacBook iz 2015. godine, a koji žele moderni hardver i dobru tastaturu, mogli bi doživjeti ispunjenje sna.

Dobro obaviješteni izvori govore da Apple planira na tržište plasirati poboljšani 14 i 16-inčni model MacBooka Pro krajem ove godine sa M2 Pro i M2 Max procesorima. Ipak, postoji mogućnost da se njihov dolazak odgodi za početak 2023. godine. Novi Max procesor će ponuditi do 12 procesorskih jezgara i 38 grafičkih jezgara u odnosu na 10 i 32 jezgra u slučaju procesora M1 Max.

U Appleu su razmišljali da predstave 15-inčni MacBook Air ove godine, no planovi su promijenjeni kako bi se pažnja usmjerila na 13-inčni model koji je predstavljen prošle sedmice. Glasine o većem Airu su počele kružiti u martu kada je analitičar Ross Young rekao da se ovakav uređaj nalazi u fazi razvoja.

Veći Air ne bi bio iznenađenje jer je ovaj model najprodavaniji Appleov laptop, a njegova 15-inčna verzija bi mogla privući kupce koji žele veći ekran, ali im performanse i funkcije skuplje MacBook Pro linije nisu potrebne.

Ovo bi mogao biti kraj Appleove strategije prema kojoj veće ekrane “rezerviše” samo za svoje najskuplje uređaje.

Izvor: klix.ba