Kompanija LG Display je razvila 12-inčni ekran koji se može rastegnuti na veličinu do 14 inča.

Ovaj tip ekrana se jednog dana može koristiti u materijalima za neravne površine poput odjeće i prijenosnih uređaja te poslužiti za prikazivanje poruka npr. na uniformama spasilačkih timova. Rastezljivi ekrani ili ekrani slobodne forme kako ih LG Display naziva, mogu se vući, savijati i uvrtati. Oni predstavljaju korak naprijed u odnosu na savitljive ekrane koje koriste mobiteli poput Samsungovog Galaxyja Fold, ali se oni mogu preklopiti i saviti, ne i rastegnuti.

Kako bi se ekran mogao rastegnuti, kompanija LG Display je napravio osnovni materijal od silikona koji se koristi i u proizvodnji kontaktnih sočiva. Također, sadrži micro-LED diode manje od 40 mikrometara kao izvor svjetlosti, što omogućava visoku rezoluciju i izdržljivost. Konačno, korištena su strujna kola u obliku opruga kako bi se omogućilo savijanje i preklapanje.

“Tehnologija rastezljivih ekrana predstavlja revoluciju te nudi novi nivo svestranosti za različite dnevne scenarije. Lako se pričvršćava za zakrivljene površine poput kože, odjeće, namještaja, automobila i aviona, a ova unikatna inovacija proširuje potencijal ekrana u rezličitim industrijama uključujući modnu, nosive uređaje, mobilnost i gaming”, navodi se u saopćenju.

Rastezljive ekrane smo već vidjeli kod Samsunga i drugih proivođača, no sve što se moglo jeste napraviti malo udubljenje u njima. LG-jeva tehnologija ide mnogo dalje te pokazuje stvarni potencijal takvih ekrana u sferi nosivih uređaja. LG Display radi na ovoj tehnologiji od 2020. godine, a završetak istraživanja se očekuje 2024. godine.

Izvor: klix.ba