Microsoft ima planiranu vremensku traku kako bi postepeno ukinuo podršku za drajvere za štampače trećih proizvođača verzija 3 i 4, sve do 2027. godine

Microsoft je objavio da više neće pružati podršku za drajvere za štampače trećih proizvođača na uređajima koji koriste Windows operativni sistem, uključujući Windows 11.

Prema članku, Microsoft će dozvoliti IPP Class Driver i uređaje za štampanje kompatibilne sa standardom Mopria, koji je postao nativan sa Windows 10 verzijom 21H2. Umjesto drajvera koje prave proizvođači, podršku će pružati putem Windows Update-a. Ovo znači da proizvođači štampača više neće morati da obezbeđuju posebne drajvere, što je već velika korist za njih.

Sa strane potrošača, proizvođači i dalje mogu ponuditi prilagođavanje štampe putem aplikacija u Microsoft Store-u. Zahvaljujući znatno pojednostavljenom i standardizovanom pristupu drajverima, još jedna prednost za potrošače je da će biti mnogo poboljšanja u performansama i pouzdanosti, uz široku kompatibilnost sa različitim verzijama i izdanjima Windows-a.

FAQ takođe detaljno opisuje da će Mopria sertifikacija biti obavezni zahtjev za HLK (Hardware Lab Kit). To osigurava da će štampači biti kompatibilni sa drugim uređajima, uključujući računare, pametne telefone, tablete i više – još jedna prednost za kupce koji više neće morati sami da provjeravaju kompatibilnost.

Microsoft ima planiranu vremensku traku za postepeno ukidanje podrške za drajvere za štampače trećih proizvođača verzija 3 i 4, što će trajati nekoliko godina, do 2027.

Puna vremenska traka

Septembar 2023. Objaviti plan za okončanje podrške za legacy drajvere trećih proizvođača za štampače na Windows-u.

2025. Neće biti objavljeni novi drajveri za štampače na Windows Update-u. Postojeći drajveri za štampače na Windows Update-u i dalje mogu biti ažurirani.

2026. Redosljed rangiranja drajvera za štampače će biti promijenjen kako bi se uvijek davao prednost Windows IPP inbox drajveru za štampače.

2027. Osim popravki vezanih za bezbjednost, ažuriranja drajvera za štampače trećih proizvođača neće više biti dozvoljena. Postojeći drajveri za štampače trećih proizvođača mogu biti instalirani putem Windows Update-a ili korisnici mogu instalirati drajvere za štampače koristeći programe za instalaciju proizvođača printera.

Važno je napomenuti da će i nakon završetka prelaska na nove drajvere, kupci i dalje imati pristup svim postojećim drajverima trećih proizvođača. Ovo znači da vaš stari štampač koji i dalje radi, neće postati beskoristan nakon što podrška završi i samo se ažuriraju first-party drajveri.

Ova promjena je apsolutno prava odluka od strane Microsoft-a, jer first-party drajveri čine instalaciju i održavanje mnogo jednostavnijim, piše Techradar.

S druge strane, bilo bi lijepo da Microsoft bude tako obazriv i kada je u pitanju doslovno bilo šta drugo što se tiče Windows 11. Na primjer, njegova opsjednutost tjeranjem korisnika da pređu na Windows 11 je dosadna u najboljem slučaju, a izuzetno iritantna u najgorem slučaju. Takođe, tu je i mnogo nepotrebnog softvera koji dolazi sa unaprijed napravljenim računarima i laptopovima, napadne reklame u Start meniju, popularne funkcije iz prethodnih verzija koje su uklonjene u Windows 11, itd.

Izvor: it-mixer.com