Kompanija Microsoft više neće nadograđivati WordPad te planira u potpunosti ukloniti ovaj program iz operativnog sistema Windows.

Microsoft će umjesto WordPada preporučivati Word, program koji se plaća i koji je oduvijek bio mnogo bogatiji funkcijama i mogućnostima od osnovne aplikacije WordPad, koja je dio Windowsa još od verzije Windows 95.

“WordPad se više ne nadograđuje i bit će uklonjen iz budućih verzija Windowsa. Preporučujemo Microsoft Word za obogaćene tekstualne dokumente kao što su .doc i .rtf te Windows Notepad za obične tekstualne dokumente kao što je .tx”, saopćeno je iz Microsofta.

Vijest o odlasku WordPada u historiju dolazi nakon što je Microsoft najavio da će poboljšati Notepad funkcijama poput automatskog spremanja i automatskog vraćanja tabova. Tehnološki gigant je ažurirao Notepad 2018. godine prvi put nakon nekoliko godina te je nastavio s dodavanjem tabova u verziju za Windows 11.

S druge strane, WordPad nije imao toliku pažnju, ažuriran je putem Ribbon UI interfejsa za Windows 7, no nakon blagog redizajan Windowsa 8 nije dobio ništa novo značajno.

Microsoft će sada u potpunosti ukloniti WordPad iz Windowsa, a njegov konačni kraj vjerovatno će označiti dolazak verzije Windows 12 koja se očekuje 2024. godine s mnogo funkcija zasnovanih na AI tehnologiji.

Izvor: klix.ba