Microsoftove AI ambicije sežu pomalo i unazad, a kompanija je potvrdila da će asistent Copilot AI (ranije poznat kao Bing Chat) biti dostupan i za Windows 10.

U početku će pristup imati Windows Insider korisnici zahvaljujući nadolazećem Relase Preview updateu, a Copilot AI će se pojaviti na desnoj strani Task Bara. Nakon što se odabere, pojavit će se poznati Copilot interfejs, a korisnici će moći postavljati različita pitanja, upravljati funkcijama Windowsa ili ga koristiti za interakciju s dokumentima. Iz Microsofta kažu da prozor Copilota neće preklapati sadržaj na desktopu niti blokirati otvorene prozore.

Ovaj potez Microsofta nije iznenađenje, najavio ga je Windows Central ranije ovog mjeseca, a tu je i činjenica da, iako je Windows 11 najnoviji Microsoftov operativni sistem, on čini samo 26 posto ukupnih instalacija Windowsa, dok Windows 10 drži 69 posto Windows tržišta.

Microsoft je 2020. godine saopćio da je Windows instaliran na milijardu uređaja te se čini da je i dalje iznad te brojke. Windows 11 se koristi na 400 miliona uređaja, tako da dodatno objašnjenje zašto Microsoft donosi Copilot AI i na Windows 10 zapravo i nije potrebno. S druge strane, Windows 10 će prema posljednjim informacijama ostati bez podrške 14. oktobra 2025. godine.

Copilot AI će na Windowsu 10 biti dostupan u Sjevernoj Americi, dijelovima Azije i Južne Amerike u narednih nekoliko mjeseci. Iz Microsofta savjetuju instaliranje novembarskog updatea, nakon čega će biti potrebno omogućiti opciju “Get the latest updates as soon as they’re available” u sekciji Windows Update.

Izvor: klix.ba