Najava Intelovih procesora pete generacije Xeon Emerald Rapids zakazana je za 14. prosinca, a već su podvrgnuti testiranjima, kako pokazuju rezultati benchmarka koji su pronađeni. Procureni rezultati za modele Xeon Platinum 8551C i Xeon Platinum 8558P pokazuju značajan napredak u multi-core performansama s većim radnim brzinama.

Oba procesora imaju 48 jezgri, iako Xeon Platinum 8551C ima višu baznu frekvenciju od 2,9 GHz u usporedbi s 2,7 GHz kod Xeon Platinum 8558P, u Geekbench 5 testovima su gotovo jednakih performansi. Oba čipa postigla su otprilike 1.360 bodova u testu s jednom jezgrom i 48.300 bodova u testu s više jezgri. Iako je nemoguće potvrditi vjerodostojnost ovih rezultata, nema ničega posebno neobičnog u vezi s njima.

Usporedba s benchmarkovima za 4. generaciju Sapphire Rapids Xeona je izazovna jer većina korisnika s više tisuća dolara vrijednim računalima obično ne koristi Geekbench 5 za testiranje, no pronašli smo nekoliko rezultata za 48-jezgreni Xeon Platinum 8468. Jedan od tih rezultata dolazi s Linux servera koji koristi dva Xeona Platinum 8468, dok drugi dolazi s Windows servera s jednim Xeon Platinum 8468. Procureni benchmarkovi koriste pojedinačni 48-jezgreni čip Emerald Rapids u Linux serveru, pa nije moguće postići potpunu usporedbu, ali je dovoljno blizu.

Ako su podaci točni u svakom benchmarku, procurjeli ili ne, može se reći da Emerald Rapids ne donosi značajno poboljšanje u single core performansama. Međutim, situacija se mijenja kada su u pitanju performanse s više jezgari, jer procurjeli Xeon Platinum 8558P nadmašuje Windows server s pojedinačnim CPU-om Xeon Platinum 8468 gotovo 40%, a vrlo je blizu performansama Linux servera s dvostrukim CPU-om Xeon Platinum 8468.

Ove brojke neće učiniti da Emerald Rapids postane konkurencija AMD EPYC Genoa, ali svakako su impresivne, s obzirom da je riječ o osvježavanju. Podatkovni centri koji već koriste Sapphire Rapids ili su planirali nadogradnju mogu lako preći na Emerald Rapids jer koristi istu platformu.

Lansiranje Xeona pete generacije Emerald Rapids predviđeno je za 14. prosinca, što je vrlo blizu lansiranju znatno naprednijeg Granite Rapidsa, očekivanog 2024. godine. Proizveden na znatno naprednijem Intel 3 procesoru, Granite Rapids mogao bi vratiti Intel u natjecanje s AMD-ovom EPYC serijom.

Izvor: bajtbox.com