Tehnologija koju koristi NASA je na tri načina poboljšala kvalitet života na planeti Zemlji.

Njena tehnologija se koristi za borbu protiv zagađenja zraka, u poljoprivredi i otklanjanju otrovnih materija iz okoliša.

Borba protiv zagađenja zraka

Lunarna prašina može oštetiti astronautove oči i pluća, kao i njegovu opremu. Zbog toga je NASA razvila visokoosjetljive senzore kojima se mjeri koncentracija ove prašine tokom misija u svemiru.

Sada se ova tehnologija koristi na planeti Zemlji. Canary S detektor registruje zagađivače kao što su metan i ugljenmonoksid. U Sjedinjenim Američkim Državama se koristi za praćenje kvaliteta zraka u blizini škola, kao i za praćenje zagađenja zraka prilikom šumskih požara.

Primjena u poljoprivredi

Već deceniju NASA proizvodi dronove koji se koriste na Marsu. To je bilo ključno za razvoj dronova koji se koriste na Zemlji. Ove letjelice su vrlo korisne za poljoprivrednike – koriste ih da bi izvršili pregled zemljišta koje obrađuju.

Oktlanjanje otrovnih materija iz okoliša

NASA-ini stručnjaci su osmislili kako se boriti protiv jedne od najštetnijih tvari koje su ljudi napravili. Riječ je o polihlorovanom bifenilu (PCB), čija je upotreba sada zabranjena. Međutim, potrebno ga je otkloniti iz okoliša.

NASA je razvila cijevi nazvane ecoSPEARS, koje se mogu ukopati u zemljište. Riječ je o reagensu koji djeluje poput spužve te na taj način uklanja PCB iz okoliša, navode u Svjetskom ekonomskom forumu (WEF).

Izvor: klix.ba