Zahvaljujući udruženom istraživanju i razvoju, koje sprovode Toshiba, SDK i TDK, uskoro bismo mogli dobiti brze hard diskove, visokog kapaciteta. Tehnologiju, koju je Toshiba razvila, nosi naziv MAS-MAMR (Microwave Assisted Switching-Microwave Assisted Magnetic Recording).

Japanska kompanija objašnjava da povećanje gustine skladištenja HDD podataka zahteva da se prevaziđu tri ključna problema: smanjenje fizičke veličine magnetnih zrna na disku, poboljšanje termalne stabilnosti i održavanje performansi snimanja na određenu gustinu diska.

Kako bi se prevazišle pomenute prepreke, Toshiba je kreirala uređaj koji emituje mikrotalase u dvoslojnom polju. Sve ovo, zajedno sa dodatkom dijelova koje su razvile kompanije TDK i SDK, dovodi do značajnog povećanja gustine snimanja u odnosu na prethodne tehnologije.

Toshiba već isporučuje diskove, zasnovane na MAMR tehnologiji, ali oni nisu napredni koliko to jeste nova tehnologija.

Kompanijini postojeći FC-MAMR diskovi mogu da uskladište do 18TB po disku. Nova MAS-MAMR tehnologija će kompaniji Toshiba omogućiti da isporučuje hard diskove sa kapacitetom i preko 30 terabajta. Nije poznato kada će tehnologija stići na tržište.