Google je službeno u prodaju pustio novi Chromecast sa Google TV HD. Jeftiniji je nego što se očekivalo.

Chromecast sa Google TV HD u Sjedinjenim Američkim Državama dostupan je po cijeni od samo 30 dolara. On stiže kao zamjena osnovnom Chromecastu iz 2018. godine, koji je tada bio isporučen sa cijenom od 35 dolara.

Ipak, u odnosu na njega, novi Chromecast dosta je sposobniji, a tu prije svega mislimo na Google TV podršku. Stiže sa podrškom od 1080p i naravno nudi manju rezoluciju od 4K modela, koji, usput rečeno, u Sjedinjenim Američkim Državama košta 50 dolara.

Novi Chromecast stiže sa HDR podrškom, a na manjem televizoru razlika između 1080p i 4K možda neće biti toliko primjetna.
Ovaj Chromecast može se koristiti sa popularnim servisima za streaming, za TV uživo (za pretplatnike YouTube TV), kao i za streaming igara sa Stadioa-om, za šta će biti potreban kontroler, jer priloženi daljinski upravljač koji stiže u kutiji nije dovoljan za tu namjenu.

Pokreće ga Amlogic S805X2 čip, koji stiže uparen sa 1,5 GB radne memorije (RAM-a) i 8 GB prostora za unutrašnju pohranu. To je, čini se, dovoljno prostora za instaliranje hrpe Android TV aplikacija, a sami Chromecast sa Google TV HD vrti Android 12 operativni sistem.

Ovaj, za razliku od 4K modela, podržava AV1, koji postaje sve popularniji na stranicama za video streaming, ali nije tako dobro podržan na čipovima za pametne telefone.

Dostupan je na Googleovoj online prodavnici, Best Buy (uskoro) i Amazonu. Što se tiče ostatka svijeta, uređaj je dostupan u Njemačkoj po cijeni od 40 EUR, a dolazi u bijeloj boji.

Izvor: bajtbox.com