Novo veće ažuriranje sistema na PlayStation 5 konzolama korisnicima će omogućiti da svoje igre pohrane na USB vanjsku pohranu te dijeljenje igre na PlayStation 5 i PlayStation 4 konzole.

Ažuriranje sistema PlayStation 5 i Play Station 4 konzola već je dostupno širom svijeta, a osim pohrane i proširenja memorije vanjskim USB memorijama donosi i određene novitete te poboljšanja u samom radu softwarea. Kada govorimo o pohrani, iako PlayStation 5 dolazi sa velikom memorijom, sada je moguće proširiti je i vanjskim USB uređajima, da li je to USB memorija ili vanjski HDD/SSD uređaj, tako da ćete svoje igre moći prebaciti na dodatnu memoriju.

Također, sve dok su na vanjskoj pohrani, lakše ćete ih moći instalirati sa nje nego downloadovati iz trgovine ili instalirati sa diska, dok direktna instalacija nije moguća na vanjski uređaj.

Novo ažuriranje donosi i proširenja društvene mreže na PS4 i PS5 konzolama kojim korisnici mogu dijeliti svoju igru tokom igre. Ovo ne podrazumijeva samo gledanje već i mogućnost da PS4 korisnici preko SharePlay opcije preko svojih konzola igraju PS5 igru. Korisnički “Game base” je sada dosta jednostavniji i svi igrači lakše mogu promijeniti party-e u kojima su ili pokrenuti chat s određenim igračima.

Isključivanje game chata ili podešavanje zvuka saigrača, pre-download ažuriranja igara, konfiguracija igračke biblioteke, zoomiranje ekrana te novi interfejs za statistiku i trofeje su samo još neki dodaci koji su stigli s novim ažuriranjem.

Određene izmjene su napravljene i na PlayStation aplikaciji za pametne uređaje tako da igrači preko aplikacija sada mogu napraviti svoj “wishlist” za download igara i promijeniti status profila, dok se u narednim sedmicama očekuju i dodatne opcije kao što je mogućnost pridruživanja u multiplayer igre preko aplikacije te upravljanje pohranom na konzoli.

Izvor: klix.ba