U Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) su izdvojili pet tehnologija kojima će se promijeniti način svjetske trgovine.

Prije svega to su 3D štampači koji su posebno bili korisni tokom pandemije koronavirusa kada je bio narušen globalni lanac opskrbe. Između ostaloga, koristili su se za proizvodnju zaštitne opreme i testova na virus.

“Internet of things” ili mreža brojnih različitih predmeta povezanih internetom, a koja se može koristiti u različite svrhe. Primjera radi, kada je ugrožen transport može se iskoristiti za procijenu koliko će pošiljka kasniti ili za upravljanje robom u skladištu.

Autonomni roboti će vjerovatno revolucionarno promijeniti utovar i istovar na lukama. Trenutno je samo tri posto robnih terminala širom svijeta automatizirano.

Promijeni načina trgovine doprinijet će i 5G mreža koja će komunikaciju učiniti bržom i jednostavnijom. Omogućit će upravljanje procesima i izvršavanje različitih poslova, radnji, aktivnosti na distancu u realnom vremenu.

Blockchainom će se modernizirati procesi na carini i proces certifikacije. To će se odnositi i na pitanja osiguranja, intelektualnog vlasništva i mogućnosti praćenja toka isporuka roba i usluga.

Spomenute tehnologije su dio četvrte industrijske revolucije, ali koje će se morati primijeniti vrlo pažljivo. To znači da će se morati postepeno uvoditi, a da pri tome budu upotrebljive za sve kompanije, ukazali su iz WEF-a.

Izvor: klix.ba