Američka kompanija Microsoft potvrdila je da sada uvodi podršku za Android aplikacije za korisnike Windowsa 11 u još 21-oj zemlji. Od utorka, WSA (Windows podsistem za Android) postao je dostupan još velikom broju korisnika Windowsa 11 za preuzimanje kako bi se omogućila podrška za Android aplikacije.

Zahvaljujući ovom ažuriranju, više korisnika može iskoristiti ograničeni izbor Android aplikacija koje se mogu preuzeti sa Microsoft Store-a. Iz Microsofta navode da računar mora imati najmanje 8 GB radne memorije (RAM-a), a preporučljivo je 16 GB, SSD, Intel Core i3 8. generacije ili noviji, a potrebno je i da korisnik omogući postavku Virtual Machine Platform.

Korisnici koji žele omogućiti podršku za Android aplikacije na svom Windows uređaju, mogu otići u Microsoft Store -> preuzeti Amazon AppStore -> instalirati ‘Windows podsistem za Android’. Nakon instaliranja potrebno je otvoriti Amazon AppStore i prijaviti se sa Amazon računom kako bi se pristupilo aplikaciji. Nažalost, trenutno nema mnogo aplikacija dostupnih na Amazon AppStoreu.

Windows 11 podsistem za Android od sada je dostupan korisnicima u Andori, Austriji, Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Gibraltaru, Irskoj, Ostrvu Man, Italiji, Japanu, Lihtenštajnu, Luksemburgu, Monaku, San Marinu, Španiji, Švicarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Američkim Državama i Vatikanu.

Microsoft je još na proljeće ove godine ažurirao WSA na AOSP 12.1 Prelazak na Android 12.1 donosi razne novine, kao što su poboljšanja umrežavanja, koja omogućavaju Android aplikacijama da se povežu s uređajima koji su na istoj mreži kao i Windows 11 PC, zajedno s nekim drugim iskoracima u smislu integracije alata za programere. Pored toga, tu je i nova redizajnirana i modernija aplikacija Postavke, bolja podrška za miš i tastaturu na Android aplikacijama, a preko WSA bit će dostupno još više Android aplikacija.

Izvor: bajtbox.com