Prvi preklopni Appleov iPhone najranije se očekuje 2025. godine i to poslije preklopnog iPada koji stiže 2024. godine.

Preklopni tablet trenutno ima više smisla sa Apple u odnosu na preklopni smartphone, a za to postoji nekoliko razloga. Prije svega, preklopni iPhone bi bio nevjerovatno skup kako ne bi kanibalizirao ostale modele, a istraživačka firma CCS Insight procjenjuje da bi cijena mogla iznositi najmanje 2.500 dolara.

Osim toga, postoje šanse da će prvi Appleov preklopni uređaj imati tehničkih problema pa kompanija ne želi rizik vezivati za svoj najvažniji proizvod, a to je upravo iPhone.

Također, uvođenje preklopnog mehanizma trebalo bi udahnuti novi život u liniju iPada.

Mnogi izvori i patenti ukazuju na činjenicu da Apple istražuje preklopne uređaje te da je samo pitanje vremena kada će predstaviti jedan od njih, bilo da je riječ o mobitelu ili tabletu. Također, jasno je da će taj preklopni uređaj biti veoma skup.

Preklopni tablet bi mogao biti veoma privlačna opcija kupcima jer je to nešto što druge kompanije još uvijek ne nude. Ako Apple na tržište plasira preklopni iPad 2024. godine, onda će vjerovatno biti jedna od prvih kompanija koje će imati takav uređaj u ponudi, što znači da neće biti mnogo rivala.

Također, liniji iPada su potrebnije nove ideje nego iPhoneu. Ove godine je Apple predstavio novi dizajn izlaskom iPhonea 14 Pro i iPhonea 14 Pro Max s novim formama interakcije baziranim na Dynamic Islandu koji je zamijenio “zub” uveden 2017. godine, međutim, iPad Pro kao najznačajniju promjenu ima novi procesor što je prilično “dosadna” nadogradnja.

Ipak, iPadi su danas među najboljim tabletima, ali Apple mora “promiješati karte” prije ili kasnije kako bi zadržao svoju poziciju na tržištu.

Izvor: klix.ba