Čini se da je Samsung spreman slijediti korake Applea te omogućiti funkcije satelitske komunikacije svojoj nadolazećoj seriji smartphonea Galaxy S23.

Apple je uveo funkciju Emergenxy SOS koja radi putem satelita, a dobili su je iPhone 14 i iPhone 14 Pro. Ova funkcija je rezultat saradnje s Globalstarom, a sada se čini da i Samsung radi na satelitskoj komunikaciji svoje Galaxy S23 porodice. Južnokorejska kompanija namjerava ostvariti svoje planove u saradnji s kompanijom Iridium koja ima konstelaciju od 66 satelita u niskoj orbiti Zemlje.

Samsung već dvije godine radi na prevazilaženju tehničkih izazova koji se odnose na omogućavanje satelitske komunikacije za mobitele, a sada se čini da je napokon uspio.

Najveći izazov za satelitski telefon je što više smanjiti antenu kako bi se mogla ugraditi u smartphone bez udvostručavanja njegove veličine.

Zanimljivo, Samsung bi satelitsku funkciju fokusirao više na Sjevernu i Južnu Ameriku, Evropu, Rusiju i Kinu, posebno u područjima gdje infrastruktura nije dobro razvijena, jer je Južna Koreja veoma dobro pokrivena 5G mrežom.

Izvor: klix.ba