Satelitska SOS funkcija namijenjena iPhoneu 14 dostupna je i korisnicima u Evropi, odnosno u određenim evropskim zemljama.

Kao što je već poznato, satelitska SOS funkcija se koristi za kontaktiranje hitnih službi u slučajevima kada korisnik nema standardnu mrežu ili Wi-Fi signal. Funkciju su prvobitno dobili korisnici iPhonea 14 u SAD-u i Kanadi, a sada je mogu koristiti i oni koji se nalaze u Evropi, odnosno u zemljama uključujući Francusku, Njemačku, Irsku i Veliku Britaniju.

Funkcija je dizajnirana da pomogne korisnicima iPhonea u hitnim situacijama tako što im omogućava slanje poruka hitnim službama ukoliko nemaju standardne načine kontakta. Nakon bezuspješnog pokušaja kontakta konvenionalnim načinom, iPhone 14 pruža opciju “Report Emergency”, a potom prikazuje upitnik čiji je cilj prikupljanje informacija o situaciji u kojoj se korisnik nalazi. Odgovori i lokacija korisnika, ali i nadmorska visina, stanje baterije mobitela te medicinski karton ukoliko je dostupan, šalju se hitnim službama. Također, postoji opcija obavještavanja odabranih kontakata.

SOS funkciju su mnogi već testirali, a ona je već spasila život muškarcu na Aljasci.

Iz Applea kažu da će funkcija biti dostupna u još više zemalja naredne godine. Kupovinom iPhonea 14 će usluga biti besplatna u periodu od dvije godine, no nije jasno koliko će koštati nakon tog besplatnog perioda.

Oni koji žele testirati SOS funciju imaju na raspolaganju demonstracijski mod.

Izvor: klix.ba