Prošlo je 20 godina od kada je Apple predstavio uređaj kojim je promijenio način razmišljanja o muzici – iPod. Tada je koštao skoro 400 dolara.

Veliki je broj onih kojima je upravo ovaj uređaj bio prvi Appleov uređaj koji su koristili. iPod je bio i razlog da se više koristi internet, jer je na njemu bilo sve više muzičkog sadržaja. Preuzimanje pjesama sa interneta za iPod bilo je jeftinije, nego li kupovati CD-ove.

Tadašnji Appleov novitet je način slušanja muzike podigao na viši nivo. Bilo ga je lako nositi, lijepo je izgledao i u njemu je moglo biti pohranjeno mnogo pjesama. To je značilo i promjenu u načinu razmišljanja o muzici.

Uređaj je žanrovski klasificirao svaku pjesmu i korisniku je pokazivao koliko puta je preslušao svaku pjesmu. Ovi i drugi podaci govorili su o muzičkom ukusu.

Kraj iPoda je nagovijestio jedan drugi Appleov uređaj – iPhone. Sa Appleovim mobitelom više nije bilo potrebe imati poseban uređaj za slušanje velikog broja pjesama i uređaj za komunikaciju. iPhone je omogućio i jedno i drugo, piše CNN.

Izvor: klix.ba