Kompanija Sony je predstavila profesionalni dron Airpeak S1 koji je najavljen na CES-u u januaru.

Zvanično predstavljanje je donijelo više detalja o dronu, kao i njegovu cijenu koja iznosi 9.000 dolara.

Airpeak S1 je dizajniran tako da koristi Sonyjeve kamere A7S Mark III, FX3 i Alpha 1 kameru koja podržava 8K rezoluciju. Kamere će biti fiksirane na specijalnu verziju Gremsy T3 gimbala dizajniranu posebno za Airpeak, a kupovat će se odvojeno. S kamerom dron može letjeti oko 12 minuta, ali bez ikakvog tereta u zraku može provesti 22 minute. Treba reći i da kamera treba vlastitu bateriju koja ne dolazi uz dron.


Sony je već demonstrirao kakve snimke može napraviti dron.

Jedan od najvećih prodajnih aduta drona je njegova stabilnost i otpornost na vjetar. Dron može ostati stabilan i pri vjetru koji puše brzinom oko 20 m/s, a posjeduje i pet setova stereo kamera te infracrveni senzor koji mu pomažu da izbjegava prepreke i ostane stabilan čak i bez satelitskog prijema. Sonyju je pomogla i japanska svemirska agencija JAXA u testiranju drona.

Airpeak je također brz, od 0 do 80 km/h ubrzava za 3,5 sekundi, a njegova maksimalna brzina iznosi 90 km/h. Treba napomenuti da se ove performanse postižu bez dodatnog tereta.

Dronom se može upravljati pomoću daljinskog upravljača, a Sonyjeva aplikacija Airpeak Flight dodatno olakšava stvari. Zasad je kompatibilna samo sa iOS-om i iPadOS-om te omogućava kontrolu kamere i gimbala. Upravljati može samo jedna osoba, ali je omogućen i dual-operator mod u kojem jedna osoba kontrolište let, a druga kameru. Domet upravljača se još uvijek testira.

Cijena drona iznosi 9.000 dolara bez gimbala i kamere, a uz njega dolaze dva para propelera, upravljač, dvije baterije i punjač. Isporuke se očekuju na jesen, a bit će ponuđen i plan servisiranja koji pokriva eventualne štete usljed padova.

Sony je svoj novi dron dizajnirao i proizveo u Japanu.

Izvor: klix.ba