Možda ste već dobili redizajn Google Chrome-a, a možda ćete uskoro, u svakom slučaju, nudi se novi izgled koji uključuje zaobljene ivice i malo drugačije ikonice.

Novi izgled Google Chrome-a će uključivati temu Material You koju je Google prvi put uveo u Android. To znači više zaobljenih uglova, osvježene ikone i uklanjanje ikone zaključavanja sa trake za adresu. Ovo će takođe označiti prvi redizajn pretraživača u poslednjih 5 godina, a poslednja promjena dolazi 2018. godine kada je prešao na Google Material Theme.

Najavljujući novi redizajn, Google je u postu na blogu rekao: „U narednim nedjeljama Chrome će dobiti novi izgled na radnoj površini. Na osnovu našeg jezika dizajna Material You, osvježili smo Chrome ikone sa fokusom na čitljivost i napravili nove palete boja koje bolje dopunjuju vaše kartice i traku sa alatkama. Ove nove teme i različite boje mogu vam pomoći da na prvi pogled razlikujete profile, kao što su poslovni i lični nalog. Takođe smo se bolje integrisali sa operativnim sistemima tako da se vaša podešavanja Chrome-a mogu lako prilagoditi podešavanjima na nivou OS-a kao što su tamni i svijetli režimi.“

Evo koje su značajnije izmjene

Treba napomenuti da iako je u pitanju redizajn, izgled i osećaj za Chrome su i dalje isti, tako da se neće osjećati kao novi pretraživač. Međutim, ono što ćete primjetiti je padajući meni na krajnjoj lijevoj strani koji prikazuje sve otvorene kartice kao i one nedavno zatvorene. Izgled horizontalnih kartica na vrhu prozora se takođe promijenio. Sada se pojavljuju kao male tablete kada pređete mišem preko njih, a razdvajanje kartica je samo bijela linija.

Primijetićete da ikone i ukupan izgled imaju više zaobljenih uglova, a pregledač je viši. Jedna velika promjena je to što okvir za više zadataka (traka za adresu i polje za pretragu) sada ne prikazuje ikonu katanca koja ukazuje na https bezbjednost. Google je ranije rekao da, pošto većina web lokacija danas podržava https, to je suvišna ikona. Zamijenjena je ikonom podešavanja koja prikazuje opcije menija za bezbjednost veze, dozvole sajta, kolačiće i podatke o sajtu.

Ikone obrisa sa udubljenim enterijerom su još jedan dodatak koji ćete vidjeti. Takođe dobijate palete boja Material You koje donose neke zaista svijetle i pastelne opcije za izbor.

Vašim obilježivačima, listama za čitanje, istoriji se takođe može brzo pristupiti preko ikone na bočnoj traci pored ikone vašeg profila. Istorija je raspoređena kategorički umjesto hronološki, što znači da možete vidjeti sve stranice otvorene za određenu ključnu riječ. Takođe olakšava pretragu stranica i brisanje istorije oko teme.

Predstavljanje je već počelo, a ako ga još niste dobili, trebalo bi da se to desi u narednih nekoliko dana.

Kako isključiti novi redizajn?

Ako vam je stigao redizajn, i ne sviđa vam se, dobre vijesti su da možete lako da ga se riješite. Neophodno je samo da u polju gdje stoji ime sajta upišete: Chrome://flags, a potom u „Search Flags“ da upišete Refresh 2023.

Ove opcije treba da isključite:

  • Chrome Refresh 2023
  • Chrome WebUI Refresh 2023
  • Chrome Refresh 2023 New Tab Button
  • Chrome Refresh 2023 Top Chrome Font Style

Izvor: it-mixer.com