Mirza Kadrić, Amer Đidelija, Mirza Karić i Anes Piknjač, studenti softverskog inžinjeringa osmislili su u aplikaciju, koja pomaže djeci sa poteškoćama u govoru, te pomoću nje mogu vježbati i u školi i kod kuće.

Aplikacija je kreirana u svrhu takmičenja GOOD HACKathona koje su nedavno organizirali Telemach fondacija, Elektrotehnički fakultet Sarajevo i kompanija United Cloud u saradnji s Europe House, dugoročnim komunikacijskim projektom Evropske unije u BiH. Za svoj rad dobili su i priznanje, prvu nagradu. Želja im je da aplakacija zaživi i bude dostupna javnosti.

Objasnili su kako je došlo do realizacije ove aplikacije.

“Kad smo došli na tu ideju konsultovali smo se sa mojim bratom jer je on logoped. On nam je mogao kazati kako da napravimo aplikaciju, šta bi bilo korisno djeci, roditeljima, profesorima. Pomoću toga smo napravili finalni proizvod”, rekao je Đidelija.

Mirza Karić vjeruje da će ona uskoro biti dostupna javnosti.

“Nadam se da ćemo ovu aplikaciju u narednih nekoliko mjeseci, godinu da bude dostupna ljudima na mobilnim uređajima. Zato nam je potrebna podrška i poslali smo upite institucijama”, istakao je Karić.

O samoj aplikaciji pogledajte u videu Nove BH.