TikTok ima veliku naučnu zajednicu i sada želi da to svi znaju, pa tim povodom uvodi novi feed.

TikTok je pokrenuo STEM (nauka, tehnologija, inženjering i matematika) feed koji prikazuje samo edukativne klipove pomoću kojih korisnici mogu naučiti kodiranje ili razgovarati o eksperimentima bez potrebe za “lutanjem” kroz uobičajeni sadržaj fokusiran na zabavu.

Pored toga, TikTok pravi korake kako bi blokirao dezinformacije u ovoj novoj sekciji. Kompanija Common Sense Networks će analizirati sadržaj kako bi se osiguralo da je relevantan za STEM feed, dok će institut Poynter provjeravati tačnost. Svaki klip koji ne prođe obje inspekcije neće se pojaviti u novom feedu.

Korisnici TikToka u SAD-u počet će viđati STEM feed u narednim sedmicama. Društvena mreža je već počela eksperimentisati s Topic Feedom u nekim regijama kako bi okupila fanove gaminga, sporta i drugih zajedničkih tema. Feed fokusiran na naulu smatra se ekspanzijom ove inicijative.

Ovi noviteti nisu iznenađenje jer je TikTok na “meti” vlada i škola koje su zabrinute da bi društvena mreža mogla nanijeti štetu djeci i tinejdžerima, a sve je dovelo do toga da škole tuže TikTok zbog mentalnih problema kod djece. STEM feed kreira pozitivan prostor za “zajedničko učenje, inspiraciju i obogaćivanje”, tvrde iz TikToka, a potencijalno je i unosan jer su hashtagovi povezani sa STEM-om dosad prikupili više od 110 milijardi pregleda.

Da li će ovo pomoći TikToku da “preživi” u SAD-u, druga je stvar. Neki političari žele zabranu TikToka zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost. Zvaničnici su zabrinuti da Kina prikuplja podatke o “ključnim Amerikancima” te da širi propagandu, a direktor Shou Zi Chew će svjedočiti sljedeće sedmice na temu privatnosti, sigurnosti i problema sa sigurnošću djece.

Izvor: klix.ba