Kompanija Amazon navela je da će početi isporučivati pakete kupcima dronom tokom ove godine. Ovaj način isporuke planiran je prvo za korisnike u kalifornijskom gradu Lockeford.

Trgovački gigant je godinama obećavao isporuku dronom, ali se suočavao s kašnjenjima i zastojima, piše BBC. Ovaj put je najavljeno da planira širenje uvođenja usluge nakon Lockeforda.

– Obećanje isporuke dronom često se čini kao naučna fantastika. Ali kasnije ove godine, kupci Amazona koji žive u Lockefordu u Kaliforniji postat će među prvima koji će primiti Prime Air isporuke – piše u blogu.

Amazon je rekao da će dronovi biti programirani da bacaju pakete u dvorišta kupaca u Lockefordu, koji ima populaciju od oko 4.000 ljudi. Oni će moći da lete “izvan linije vida”, što znači da ne moraju da budu pod kontrolom vizuelnog posmatrača, već da koriste senzore kako bi izbjegli druge letjelice, ljude, kućne ljubimce i ostale prepreke.

Cilj je da se paketi sigurno isporuče kupcima za manje od sat vremena. U 2013. godini, bivši šef i osnivač Jeff Bezos obećao je da će ispuniti nebo flotom dronova za dostavu u roku od pet godina. A 2019. godine Amazon je rekao da će isporučiti dronom kupcima “u roku od nekoliko mjeseci”.

U decembru 2016. godine, kompanija je izvršila ispitivanje u Velikoj Britaniji. Paket je dostavljen dronom za 13 minuta. Od tada je isprobao partnerstva za isporuku dronom sa američkim trgovcem Walmart i kurirskim kompanijama FedEx i UPS.