Prema izvještajima stranice WABetaInfo, WhatsApp uvodi funkciju pod nazivom “companion mode” koja je za sada dostupna određenim beta korisnicima.

WhatsApp će omogućiti podešavanje i korištenje istog WhatsApp naloga na četiri uređaja istovremeno.

Ova funkcija je dostupna samo u najnovijoj beta verziji WhatsApp-a, (verzija 2.22.24.18) i predstavljena je samo nekim beta testerima.

Što se tiče podešavanja, kada instalirate WhatsApp na novi telefon, opcija će se pojaviti u meniju sa tri tačke u gornjem desnom uglu (na Android-u, funkcija još nije dostupna na iPhone uređajima), zatim povezivanje sa drugim uređajima biće omogućeno skeniranjem QR koda.

“Companion mode” prvo je testiran u prethodnoj beta verziji WhatsApp-a, ali je tada bio dostupan samo na tabletima. Sada je to moguće isprobati i na mobilnim uređajima. Također, vrijedno je napomenuti da je opcija dugo dostupna u desktop verziji WhatsApp-a, koja omogućuje lako povezivanje sa aplikacijom za telefon.

Prednosti sinhronizacije WhatsApp-a na više uređaja su prilično očigledne. Sve poruke i datoteke uvijek će biti dostupne, bez obzira na kojem uređaju otvorite WhatsApp.

“Companion mode” i dalje je ograničen na beta verziju. Međutim, sve djeluje da će se uskoro naći kod većine korisnika WhatsApp-a.