Aplikacija videoservisa YouTube namijenjena Appleovom operativnom sistemu iOS omogućit će korisnicima opciju “slika u slici” (picture-in-picture).

Radi se opciji koja će omogućiti korisnicima da gledaju klipove na YouTubeu dok rade druge stvari na iPhoneima i iPadima. Glasnogovornik YouTubea je rekao da opcija polako dolazi do Premium pretplatnika, a nakon toga će biti dostupna i ostalim korisnicima iOS-a.

Apple je već omogućio picture-in-picture video u vidu minijaturnog playera za iPade dolaskom iOS-a 9, a potom i na iPhone kada se pojavio iOS 14. Od tada je podrška YouTubea za ovu opciju “klimava”, dostupna je za iPad ako se koristi Safari, iako su neki korisnici prijavili da je ne mogu koristiti ako nisu Premium pretplatnici. Korisnicima iPhonea je bila tek povremeno dostupna.

Međutim, došlo je vrijeme da se komplikacije riješe, barem za korisnike u SAD-u, jer će korisnici iOS-a, Premium i bez pretplate, uskoro imati opciju picture-in-picture za YouTube aplikaciju. Tačan datum nije poznat.

Izvor: klix.ba