Iako je iPhone 14 serija predstavljena prošle sedmice, svakim danom dobijamo sve detaljnije informacije o njoj. Prvi rezultat A16 Bionic čipa nije bio tako dobar, no sada dobijamo, čini se, očekivane rezultate ovoga čipa.

Ove je godine novi čip ekskluzivan samo za Pro modele, dok su obični iPhone 14 i iPhone 14 Plus dobili prošlogodišnji A15 Bionic čip. U prvim rezultatima na Geekbenchu, iPhone 14 Pro Max s novim čipom nije pokazao zavidne rezultate. Međutim, AnTuTu test sada daje mnogo bolje rezultate.

iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max na AnTuTu testu postigli su rezultate od 978,147, odnosno 972,936 bodova. Ovo je poboljšanje od oko 19% u odnosu na Pro modele iz iPhone 14 serije.
Gledajući detalje, performanse CPU-a su porasle za vrlo dobrih 17%. Međutim, GPU je zabilježio veći skok i to onaj od 28% u odnosu na prethodnu generaciju, što je zaista veliki pomak. Apple na predstavljanju iPhone 14 serije nije najavio ovakvo poboljšanje GPU-a, nego je jednostavno čip usporedio sa A13 čipom iz 2019. godine, što nije tako relevantno.

Ovo poboljšanje GPU-a moglo bi biti najveće generacijsko poboljšanje čipa u posljednjih nekoliko godina. Poređenja radi, prvi AnTuTu rezultati za iPhone 13 Pro prošle godine pokazali su povećanje CPU-a također od 17% u odnosu na iPhone 12 Pro, dok je povećanje GPU-a bilo 19%. Ove je godine očigledno Apple još više poradio na GPU, što pokazuju rezultati.

Treba naglasiti da su testirani modeli oni sa 1 TB prostora za unutrašnju pohranu, što mu daje malu prednost u odnosu na modele s manje memorije.

Izvor: bajtbox.com