Microsoft je izdao opcionu nadogradnju za Windows 11 koje korisnicima omogućava otvaranje i dekompresiju RAR datoteka bez potrebe za preuzimanjem alata treće strane kao što je WinRar.

Opciona nadogradnja pregleda KB50311455 za Windows 11 dodalo je pored otvaranja RAR datoteka i podršku za 10 novih formata arhiv datoteka kao što su .7z, .tar, .tar.gz, .tar.bz2, .tar.zst, .tar.xz, .tgz, .tbz2, .tzst i .txz, ali izgleda da Windows još uvijek ne može da šifruje datoteke zaštićene lozinkom.

U maju ove godine, Microsoft je objavio tokom konferencije Build 2023 da radi na mogućnosti nativnog otvaranja RAR datoteka. Iako Windows već ima podršku za .ZIP datoteke od 1998. godine, Microsoft se 28 godina suzdržavao od uvođenja podrške za .RAR iz nepoznatih razloga.

Prema Microsoft-u, podrška za nove formate datoteka dodana je iz projekta „open-sourced libarchive„, što ukazuje da bismo u budućnosti mogli da vidimo podršku za formate poput LZH i XAR. Osim podrške za nove formate datoteka, opcijsko ažuriranje takođe automatski omogućava nove opcije iz ažuriranja Windows 11 Moment 4. Nadogradnja donosi redizajnirani File Explorer, potpuno novu aplikaciju Backup, podršku za pristupne ključeve i dugo očekivani Co-pilot za Windows.

Slijedite ove korake kako biste nagradili svoj Windovs 11:

  • za instalaciju opcione nadogradnje KB50311455 upišite „Windows Update“ u traku za pretraživanje i pritisnite enter.
  • U prozoru koji se pojavi, kliknite na „Check for Updates„.
  • Novo ažuriranje s izvornom podrškom za RAR pojaviće se kao ‘Pregled kumulativnog ažuriranja 2023-10 za Windows 11 Verzija 22H2 za sisteme zasnovane na x64 (KB5031455)‘.
  • Instalirajte ažuriranje i moći ćete otvarati RAR arhive na Windows 11 bez pomoći bilo kojeg alata treće strane.

Šta je RAR datoteka?

RAR je arhivska datoteka i koristi se za držanje više elemenata dok ih takođe kompresuje. Ovo je vlasnički format, tako da ne radi sa svim aplikacijama. Iako ne možete da izradite RAR datoteke bez specijalizovanog softvera, svejedno ih možete otvoriti s nizom različitih aplikacija.

RAR datoteke nude bolju kompresiju od svojih ZIP kopija, a prema testovima, ovaj format ima 26,53% bolju kompresiju u u poređenju sa ZIP-om.

Što se tiče brzine kompresije, RAR format je sporiji u u poređenju sa ZIP-om pri izradi arhiva. Brzina ekstrakcije RAR datoteka nešto je manja pri korišćenju skladištenja na tvrdom disku, dok je brzina ekstrakcije bolja na SSD-ovima.

Izvor: it-mixer.com