Građevinski radnici bi uskoro mogli provoditi više vremena u građenju, a manje u pripremi zahvaljujući robotu kompanije HP.

HP je predstavio robota pod nazivomSitePrint koji automatski printa nacrt na podu gradilišta. Uz pomoć tableta i cloud alata, mašina može ocrtati zidove, vrata i druge elemente uz minimalnu intervenciju čovjeka. Također, može izbjeći neočekivane prepreke uključujući strme padove.

Kompanija tvrdi da njen robot može završiti raspored, odnosno nacrt, za samo mali dio vremena koliko je inače potrebno čovjeku. Ipak, to vrijeme varira ovisno o složenosti projekta.

Robota napajaju dvije baterije od kojih svaka omogućava četiri sata rada. SitePrint može printati raspored na površinama poput betona, šperploče i slično, čak i ako su grupe. Također, moguće je odabrati boje koje traju danima ili mjesecima kako bi se pokrio vremenski rok određen za neki posao.

HP SitePrint robot je dostupan sjevernoameričkim kompanijama kroz program ranog pristupa, a prodaja počinje naredne godine. Robot je već testiran u projektima od aerodroma do bolnica.

Neki su zabrinuti da bi SitePrint mogao ostaviti ljude bez poslova jer mu je potreban samo jedan ljudski operater u odnosu na dva do tri čovjeka koja inače obavljaju posao ručno.

Međutim, građevinska industrija trenutno ima veliki problem s nedostatkom radne snage, a roboti poput SitePrinta bi mogli pomoći graditeljima da to nadoknade, ali i da obave zahtjevnije zadatke bez velike ekipe.

Izvor: klix.ba