Kompanija SpaceX je predstavila novi nivo svoje Starlink usluge satelitskog interneta koji donosi veću brzinu interneta, ali i veću cijenu.

Riječ je o paketu Starlink Premium, koji nudi brzinu interneta između 150 i 500 Mbps sa latencijom između 20 i 40 milisekundi.

Riječ je o povećanju brzine interneta za 50 do 250 Mbps s istom latencijom, a povećana je i brzina uploada sa 10 do 20 Mbps u standarnom paketu, odnosno 20 do 40 Mbps u Premium paketu.

Za poboljšanje performansi gotovo dvostruko korisnici će platiti petostruko više. Starlink Premium košta 500 dolara mjesečno, dok je za standardni paket potrebno izdvojiti 99 dolara mjesečno. Korisnik također plaća 2.500 dolara za antenu i drugi hardver u poređenju s 499 dolara u slučaju standardnog paketa, a potrebno je uplatiti i depozit od 500 dolara za rezervaciju Premium tanjira.

Nova usluga će raditi bolje u “ekstremnim vremensim uvjetima”, a pretplatnici će imati prednostu u 24/7 podršci. Ovo će vjerovatno biti jedina opcija brzog interneta u mnogim udaljenim mjestima svijeta gdje bi dodatna otpornost na vodu mogla biti veoma korisna.

SpaceX je najavio da će Starlink izaći iz bete prošlog oktobra, a nedavno je predstavio novi satelitski tanjir u obliku pravougaonika koji je mnogo manji i tanji od okruglog.

Premium antena je veća kako bi se osigurale adekvatne performanse i tokom perioda visokog saobraćaja.

SpaceX je do sredine januara lansirao više od 2.000 satelita Starlink internet mreže, a dosad je 1.500 operativnih u orbiti.

Aktuelni sistem ima dozvolu za 4.408 satelita.

Izvor: klix.ba